Provizórne premostenie Ondavy chcú obnoviť v priebehu tohto týždňa

02.08.2010 Stropkov

Breznica 2. augusta (TASR) – Ženijný most pri obci Breznica, okres Stropkov, ktorý minulý týždeň strhla rozvodnená rieka Ondava, by mal byť znovu osadený na pôvodné miesto v priebehu utorka (3.8. ).
Potvrdil to dnes TASR starosta obce Slavomír Brendza.
Provizórne premostenie poskytli miestnej samospráve Ozbrojené sily Slovenskej republiky po tom, ako masívny zosuv svahu počas tohtoročných júnových povodní zničil cestu 1. triedy medzi Breznicou a Miňovcami. Z tohto dôvodu museli obyvatelia do okresného mesta cestovať viac ako 30-kilometrovou obchádzkou. Ženijný most sprevádzkovali 22. júla, ľuďom z regiónu však slúžil len niekoľko dní, nakoľko minulotýždňová prietrž mračien spôsobila prívalovú vlnu, ktorá jednu zo strán uvoľnila a most stiahlo pod vodu.
\"Vzhľadom na to, že rieka stúpla približne o tri metre a vyliala sa na polia, boli sme nútení čakať, kým voda opadne, aby sa začalo s prácami. V prvom rade je potrebné naviezť štrk pod mostné pätky, ktoré poškodila voda a umiestniť na ne panely. Predpokladám, že to by sme mohli pomocou ťažkej techniky zvládnuť v priebehu zajtrajšieho dňa, \" povedal starosta.
Dočasná štvorkilometrová cesta je kombináciou spevnenej lesnej asfaltovej trasy s poľnými cestami a cestou druhej triedy. Brendza konštatoval, že obci vyšli v ústrety aj poľnohospodárske podniky, ktoré umožnili autám prejazd cez zasiate polia.
Keďže v okolí toku je momentálne asi polmetrový nános blata, bude podľa Brendzu potrebné bahno odstrániť a príjazdové úseky k 18-metrovému mostu spevniť štrkom. Most užíva obec na základe zmluvy s armádou, a preto aj obnovenie jeho prevádzky musí realizovať v rámci zabezpečovacích prác, na ktoré bude žiadať refundáciu od štátu.
Od 28. júla v obci stále platí 3. stupeň povodňovej aktivity. Starosta predpokladá, že by ho dnes mohli znížiť o jeden stupeň a budú pokračovať v zabezpečovacích prácach. Ak to dovolí počasie, prejazd plánujú sprevádzkovať ešte v priebehu tohto týždňa.
 

Vyberte región